Voorlichting en bewustwording

Campagne ‘Ken je borsten’

Waarom is het belangrijk om je borsten te kennen?
Soms zie je een verandering aan je borst of voel je misschien een verdikking of een knobbeltje. Dit betekent niet dat je je direct zorgen hoeft te maken. Wel is het belangrijk dat je alert blijft en eventuele veranderingen op tijd opmerkt.

Hoe leer je jouw borsten kennen?
Regelmatig kijken naar je borsten is heel belangrijk. Veel alarmsignalen kun je namelijk zien, maar niet voelen. Zo zorgt klierweefsel ervoor dat het onder de huid vaak hobbelig aanvoelt, terwijl dit meestal normaal is. Daarom is voelen niet betrouwbaar, maar is het juist belangrijk om te kijken. Voelen mag natuurlijk wel, want zo leer je je borsten kennen. Maar zorg er vooral voor dat je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien.

Wanneer ga je naar de huisarts?
De controles die je zelf kunt doen, zijn niet altijd betrouwbaar. Ga daarom naar je huisarts:
1. Als je twijfelt
2. Bij verandering of een van de signalen
3. Als er in je familie veel borstkanker voorkomt

Kijken moet
Ga voor een spiegel staan en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Neem rustig de tijd om goed naar je borsten te kijken of je een verandering ontdekt.

Voelen mag
Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Vervolgens doe je dit andersom. Let erop dat de borstspier ontspannen is.

Onderzoek je borsten
Onderzoek je borsten door met vier gesloten, gestrekte vingers kleine ronddraaiende bewegingen te maken van de rand van je borst naar de tepel. Deel je borst in gedachten in vier delen. Start rechtsboven, dan rechtsonder, linksonder, linksboven.

Tepelcheck
Controleer je tepel en het gebied eromheen (staand of liggend). Trek je tepel rustig naar voren; deze moet soepel meegeven.

Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis nemen van de inhoud van de ‘Ken je borsten’ brochures. De brochures zijn daarom ook beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch en Chinees.

Download hier de brochure van de campagne ‘Ken je borsten’. De brochure is in diverse talen te downloaden. Ga daarvoor naar Voorlichtingsmateriaal.

Kijk voor meer informatie ook op:
www.worldwidebreastcancer.org
www.facebook.com/knowyourlemons